Review Logitech Slim Combo voor de iPad PRO 10.5

Review Logitech Slim Combo

Een poosje terug heb ik de knoop doorgehakt en heb ik een iPad PRO 10,5 aangeschaft. Dit was even een pittige investering – maar WOW – ik ben toch echt even onder de indruk van dit apparaat.

Aangezien hij meer moet kunnen als ‘gewoon een iPad zijn’ – had ik er ook vrij snel een Apple Pencil bij aangeschaft. Wat ook zeer zeker een mooi extra feature is.

En tja – om hem toch ook meer een vervanger te maken van mijn MacBook Air – zou er ook nog een keyboard bij moeten.

Ik moet zeggen; de zoektocht heeft wel een poosje geduurd. Veel keuze – maar aan de andere kant ook maar heel beperkt!

Een paar voorwaarden had ik zeker al gezet;

 1. De achterkant van de iPad moet ook worden beschermd, dus een ‘complete case’ en niet een standalone toetsenbord
 2. Het moet gewoon een GOED toetsenbord zijn
 3. Liefst wel met ‘shortkeys’ – oftewel een extra balkje met sneltoetsen om snelle handelingen te kunnen verrichten
 4. Betaalbaar

Tijdens mijn zoektocht bleek dat ‘Betaalbaar’ geen probleem was – maar in combinatie met  GOED toetsenbord, werd het al snel een ander verhaal. Nu moet ik wel zeggen dat mijn informatie bron ‘het grote internet’ was; oftewel recensies van andere. En daaruit blijkt dat er veel is aan te merken op de goedkope toetsenborden. Uiteindelijk bleek ik toch echt wel in het duurdere segment te moeten zoeken;

 • Apple Smart Toetsenbord, duur en geen bescherming achterkant – dus nog duurder als dat er ook nog bij moet komen.
 • Logitech Slim Combo, iets goedkoper, wel bescherming – maar, volgens recensies, ‘snel’ loslatende toetsenbord
 • Zagg Rugged, weer iets goedkoper, wel bescherming, DIK (en stevig) en iets minder goed toetsenbord (volgens reviewers)

Mijn keuze is dan uiteindelijk op de Logitech Slim Combo gevallen en in dit artikel dus mijn bevinden.

Oh ja – hierbij moet nog wel iets van mijn hart; er wordt altijd gezegd dat fabrikanten geen vaste verkoopprijzen mogen opleggen. Nu weten we dat Apple producten toch wel een behoorlijk vaste prijs hebben, maar toch zie je nog enig variatie in de prijs van hun toetsenbord. Dit is een compleet ander verhaal met Logitech. Tijdens mijn zoektocht heb ik hem 1 euro goedkoper kunnen vinden – via Amazon.de.

Maar mij kun je niet vertellen dat dit geen geval van ‘vaste prijzen opleggen’ is!

Qua dat is het misschien niet verkeerd dat die markt wordt opengegooid en dat ik mijn toetsenbord ook in Polen moet kunnen kopen….., maar of het bij dit soort bedrijven helpt? Ik betwijfel het….!

Aangezien er toch geen prijsverschillen tussen de winkels lag, heb ik maar gekozen voor de snelste levering en dat was in dit geval via BCC.

Hun verpakking was al optimaal en dan krijg je het doosje van Logitech in handen. Mooi en stevig! Maar geen zegel om mij ervan te overtuigen dat ik de eerste ben die dit (duur!) doosje opent.

Een soort van magneetstrip houdt de deksel op plaats, het is even puzzelen om dit te zien en hem dus te openen. Maar al met al een goede verpakking.

Bij het uitpakken valt me wel direct het gewicht op. Pfff – de iPad gaat zwaar worden!

Een zwart formulier is bijgevoegd, waar je met 4 plaatjes wordt uitgelegd hoe je je iPad in elkaar moet zetten. Ach – op zich spreekt het ook wel voor zich!

De iPad in de case gestopt – via de Apple Smart Connector. Dit betekent dat er geen koppeling via Bluetooth hoeft te gebeuren. Alle iPad PRO’s hebben een paar connectoren aan de zijkant zitten. Dit klik je aan het toetsenbord EN het werkt….! Dat is dus wel makkelijk; geen geklungel met Bluetooth. Is er een nadeel? Ja! Je kunt dus niet het toetsenbord ‘van afstand’ gebruiken om iets te typen. Het werkt alleen als 1 geheel!

En toen kon ik beginnen!

De iPad herkent direct een toetsenbord, dus die verschijnt bij het maken van een email niet meer in beeld.

Bij het sluiten van de case, zit het lekker vast met magneten. Zelfs het oppakken van het beeldscherm en even een wat slingeren, het toetsenbord blijft goed vastzitten. Dus die opmerking van de reviewers (over het loslaten) begrijp ik nog niet goed….., misschien dat ik dat nog tegen ga komen.

Bovenaan het scherm zit een soort van rubber ‘buisje’ waar de Apple Pencil in kan. MAKKELIJK!

En als je begint te typen…., het toetsenbord is verlicht! Wat ik wel heerlijk vind!

Review Logitech Slim ComboOh ja – om je iPad op te zetten, moet je wel eerst een soort van ‘staander’ uit de achterkant duwen. Dit lijkt fragiel, maar blijkt toch behoorlijk sterk te zijn. Deze kun je wel in alle standen zetten die jou het beste lijkt. In tegenstelling tot sommige hoezen, waarbij je verplicht bent om het beeldscherm via de vouwlijnen te plaatsen.

De iPad gaat dagelijks mee naar mijn kantoor, alhoewel ik hem daar zelden gebruik in verband met het gebruik van de gewone werk-pc. In de tas valt het gewicht best wel mee.

Thuis zit ik regelmatig aan de tafel dingen te schrijven en ik moet zeggen; elke keer weer moet ik even wennen aan het typen. Maar dat is echt een kwestie van 30 seconden en ik kan weer volop typen. Maar in die 30 seconden heb ik zeker 1 fout gemaakt, waarbij ik de backspace knop wil gebruiken en ik druk de iPad dan uit….., tja – die knoppen zitten wel heel dicht op elkaar!

Vooral het feit dat het verder ook gewoon op een MacBook lijkt, dus de toetsen zijn gelijk, maakt het wel makkelijk.

Bijvoorbeeld; de CMD knop ingedrukt houden geeft (net als de Mac) de sneltoetsen die binnen die App gelden. CMD pijltjes, CMD-Shift etc zijn allemaal hetzelfde => HEERLIJK!

In het donker toch je toetsenbord goed kunnen zien door de verlichting – heeft zeker zijn voordelen. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien; als je de 12,9 versie hebt – heb je een grotere toetsenbord, maar een grote vlak ervoor. Maar hier heb ik dus geen ervaring mee.

De iPad op de schoot nemen om te typen? Dat is ‘not done’. Oftewel – zo goed als onmogelijk. De hoek van je scherm is afhankelijk van een steun en dat is bijna niet werkbaar op je schoot.

Wel een dikke plus; altijd de Apple Pencil binnen bereik!

Ja – dit is verder zeer goed werken!

Hier zal ik niet teveel woorden aan vuil maken en het gewoon even snel opsommen;

 • Klein, maar toch handig toetsenbord
 • Dik – mijn Macbook Air is toch echt dunner
 • Zwaar! Mijn ipad ging van 461gr naar 986 gram => ruime verdubbeling!
 • Duur – en daarbij die vaste prijsstijging van Logitech, het is verdacht.
 • Makkelijk te gebruiken voor mensen die ook met een Mac werken qua functionaliteit in toetsen
 • Niet goed te gebruiken als ‘laptop’, oftewel ‘schoot computer’
 • Goede bescherming voor iPad, ook het magnetische blijkt wonderbaarlijk goed te zitten

Al met al ben ik tevreden; mijn iPad Pro is gewoon een megasnelle iPad en die durft zijn mannetje te staan tegenover menig laptop en pc. Met de toevoeging van de Logitech Slim Combo – heb ik gewoon die snelle laptop met een mega-goed scherm!

Maar – het kost ook wel wat!

Een cijfer? Dan zal het ongeveer een 7,5 zijn. Lichter en minder ‘dikmakend’ zou de cijfer snel naar een 9 toe kunnen zetten, want als toetsenbord is hij gewoon HEEL goed!

Link naar de keyboard via BCC (dit is een affiliate link – jij betaald niets meer voor de keyboard, maar MijniPad.net krijgt een kleine vergoeding!)

Link naar de keyboard via BCC (dit is een affiliate link – jij betaald niets meer voor de keyboard, maar MijniPad.net krijgt een kleine vergoeding!)

Article written by

Sjeltur Widsick; liefhebber van de iPad, mist in het aanbod van iPad websites "de persoonlijke noot". En daarom begonnen met MijniPad.net! Is altijd op zoek naar tips - nieuwe apps en ideeën; admin(@)mijnipad.net

2 responses to “Review Logitech Slim Combo voor de iPad PRO 10.5”

 1. Mike Hellmich

  Hey Sjeltur,

  bedankt voor de review. Ik gebruik ook de slim combo van Logitech voor mijn ipad pro 12.9. Ik gebruik de UK versie. Alleen heb ik moeite met bepaalde letters. Ik snap nog steeds niet hoe ik een ë kan typen zonder het toetsenbord op mijn ipad-scherm te openen. Als docent Duits moet ik ook vaker iets in het Duits typen. Dan ervaar ik hetzelfde probleem met de letters ß ä ü ö. Verder vind ik het een prima toetsenbord. Wat zijn jouw ervaringen? Is hier een makkelijke oplossing voor?

  Groeten,
  Mike

Reageer